Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Последни новини arrow 21.06.05 В-к СЕГА Пълна неяснота цари ..


21.06.05 В-к СЕГА Пълна неяснота цари .. Версия за печат Изпрати като E-mail

Пълна неяснота цари в държавните институции относно датата за откриването на обновената църква "Св. 40 мъченици" във Велико Търново. Според информация на БТА то трябваше да се състои днес.

Вчера сутринта Би Ти Ви в подробен репортаж от църквата потвърди информацията. Очакванията бяха, че събитието ще бъде уважено от министър-председателя Симеон Сакскобургготски. Министерството на културата и правителството обаче не можаха да кажат кога ще бъде откриването.

От кабинета на великотърновския кмет Румен Рашев лаконично пратиха топката в полето на областната управа: "Питайте тях. Те не ни допускат там от дълго време." Областният управител Красимир Генчев обаче очакваше вести от Министерството на културата. "Стават смешни неща. Няма да отида на откриването," коментира проектантът арх. Теофил Теофилов. Той призна, че поради липса на време не е изпълнен докрай проектът за хващане на високите води на река Янтра, които преди дни залели подстъпа към двора. Според кандидат-депутата от НДСВ Мариана Костадинова никой не се е ангажирал с конкретни срокове.
Политически са причините за отлагането на тържественото откриване на обновената църква "Св. 40 мъченици" днес, научи обаче "Сега". Целта е църквата, символ на България, да не бъде включена в предизборната борба.
Форсирането на пусковия срок, в което мнозина съзряха предизборни апетити от страна на НДСВ и лично на министър-председателя Симеон Сакскобургготскии, предизвика откритото писмо на 18 интелектуалци от Велико Търново от 31 май. В него те предупредиха, че кратките срокове ще влошат качеството на вътрешното оформление на църквата. Сред тях бяха директорът на Регионалния исторически музей Христо Харитонов, авторът на проекта за обновление арх. Теофил Теофилов, авторът на проекта за интериора на църквата проф. Никола Хаджитанев, изкуствоведи, историци, скулптори, художници и литератори. Директорът на НИМ Божидар Димитров, член на борда на "Реставрация" ЕАД, каза обаче за "Сега", че всички технически изисквания са спазени и формално няма никакви пречки за откриването на храма.

Информацията е публикувана с любезното съдействие на редакцията на вестник СЕГА: www.segabg.com  

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012