Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Последни новини arrow Първа неделя от Великия пост - Свети 40 мъченици и 784 години от победата при Клокотница


Първа неделя от Великия пост - Свети 40 мъченици и 784 години от победата при Клокотница Версия за печат Изпрати като E-mail
Дата: 09.03.2014г.

В първата неделя от Великия пост църквата чества два празника - Тържество на православието, установен още от константинополския император Михаил ІІІ през 842 година, и деня на Свети 40 мъченици. По този повод в храмовете на Българската православна църква ще бъдат отслужени литургии. В Пловдив ще има и литийно шествие.

Празникът Свети 40 мъченици е посветен на мъченичеството на 40 римски войници от град Севастия в Мала Азия, които отказали да се поклонят на езическите идоли и приели смъртта вместо да се откажат от християнската си вяра. 

Празникът се чества на 9 март.

На тази дата през 1230 година българският цар Иван Асен ІІ удържа бляскава победа над войските на епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница. Владетелят  и цялото му семейство са пленени, а България получава едно от най-големите териториални разширения в своята история.

В чест на победата цар Иван Асен ІІ построява църквата "Свети 40 мъченици" в столицата Търново. Църквата е съхранена и до днес и пази реликви от първите две български държави, включително прочутата Омуртагова колона с надписа "Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омортаг, кан сюбиги. Нека Бог да го удостои да преживее сто години".

Източник: http://www.ekipnews.com/

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012