Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Последни новини arrow Църквата си връща имотите и паметниците на културата


Църквата си връща имотите и паметниците на културата Версия за печат Изпрати като E-mail

Дата: 03.09.2013г.

Църковните имоти дори и паметниците на културата ще се връщат на църквата. Този текст ще се запази в законопроекта за вероизповеданията, който трябва да бъде разгледан по време на новата сесия на парламента.

От "Атака" се обявиха против мюсюлманското вероизповедание да получи джамии и чифлици, съобщи БТВ.

Църквата не отстъпва от позицията да си върне отново имотите. На среща с патриарха комисията по вероизповеданията запозна Неофит със становищата на министерства и културни институции, които се обявиха категорично против църковни имоти и настоящи паметници на културата, строени с религиозна цел, да се връщат на православната църква.

„Усилията трябва да бъдат общи - и на вероизповеданията, и на държавата, за да продължи да се обсъжда законопроектът. Едва ли някой има претенции за начина, по който се управлява дадена собственост", посочи Пламен Славов.

Православната църква обаче подкрепя този вариант на законопроекта, стана ясно след срещата. Подписа си от закона оттеглиха от Атака, защото са против джамии и въкъфски имоти да бъдат върнати на мюсюлманското вероизповедание.

„Когато ни беше предоставен законопроектът, имаше уверение, че законопроектът нямаше да се отнася за бивши мюсюлмански имоти, които са предадени на българската държава по силата на разпоредба с Турция, която през 20-те и 30-те години е имала юрисдикция върху тези имоти, това са ни нашите задръжки да не подкрепим законопроекта", коментира Павел Шопов, зам.-председател на комисията по вероизповеданията.

При настоящите текстове например прочутата Томбул джамия става имот на мюфтийството, а манастирите край Велики Преслав и "Свети 40 мъченици" във Велико Търново - на Светия синод.

Ако законът бъде приет както е внесен, църквата ще стане собственик на голямата базилика в Плиска, на средновековните църкви в Несебър и на Боянската църква - със статут на национален исторически музей и световен паметник на културата.

 

Източник: www.24chasa.bg

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012