Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Последни новини arrow 9 март 2009 dariknews.bg


9 март 2009 dariknews.bg Версия за печат Изпрати като E-mail

Почитаме Свети 40 мъченици
Празникът на Светите 40 мъченици от Севастия е навлязъл дълбоко в бита на българите. Той е бил особено почитан през Средновековието. За това говорят множеството домашни и чужди извори. Най-известния от тях е Търновската колона на цар Иван Асен ІІ. В нея е отбелязана паметната победа на българския владетел при Клокотница. Там на 9 март 1230 г. бъргарският цар нанесъл голямо военно поражение на Епирския деспот Теодор Комнин.
    Иван Асеновата колона е открита в царската църквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Търново. Освен това с тази църква е свързана една от старите легенди. Тя гласи, че в нощта на 8 срещу 9 март се появяват духовете на владетелите и владетелките от Второто българско царство, които са погребани там.
   Според старата християнска традиция светите 40 мъченици са били римски войни, които тайно са изповядвали християнството. Техният полк е бил разположен в малоазиатския град Севастия. След като биват разкрити са подложени на жестоки мъчения. Загиват 40 войни. Това става през 320 г.от н.е. Няколко години преди официалното признаване на християнството и края на гоненията на ранните християни. Православната църква по-късно ги канонизира.
    В българските религиозни вярвания – представата за 40-те светци войни се трансформира в младенци. Така сред старите българи празникът е известен като младенци. Народното поверие гласи, че на този празник идват щъркелите. Самите щъркели са почитани от българите. Те са свързани с децата. И днес много хора помнят как техните баби са им казвали, че щъркелът ги е донесъл. Смята се, че къща или двор където гнезди семейство щъркели е запазено от магии. Техните яйца също имат предпазна магическа сила.
    На свети 40 се изпълняват редица религиозни ритуали и обреди, преди всичко от деца. В обредните песни се отправят различни молби към щъркелите. Според народната традиция децата трябва да се отъркалят в тревата преди изгрев слънце. Това се прави за здраве. Въобще на този ден е на почит здравето на децата, тъй като те са най-уязвими от болести.
    На този ден се приготвят специални обредни питки, наречени младенци. Този обреден хляб се намазвал с мед и така се раздавал по подобие на питките, които се раздават за здраве на Св. Харалмпи. Това се прави с цел да се умилостиви баба Шарка. Както в миналото, така и днес много от децата са боледували или боледуват от дребна и едра шарка. Едрата шарка някога е нанасяла големи вреди на хората, които са я приболедували. Затова хората в миналото са се отнасяли със срахопочитание към нея.
    Празникът на Свети 40 мъченици е свързан и с представата на българите за настъпващата пролет. Народната вяра гласи, че на този ден Господ забива 40 или 140 нагорещени шиша в земята. Той удря с тях земята за да се затопли. Тогава хората са смятали, че слънцето вече се обръща към лято

Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012