Bulgarian English
 

Начало
Обновление
Новини
Връзки
Историята
Публикации
Слава БЪЛГАРСКА
Галерии
Археология
Град В. Търново
Св. Сава Сръбски
Стенописите
Цар Калоян
Финансиране проекти
 
Начало arrow Новини arrow Последни новини arrow 20.04.2007 BNT NEWS


20.04.2007 BNT NEWS Версия за печат Изпрати като E-mail
 Мощите на цар Калоян бяха положени в двора на църквата “Св. 40 мъченици” във Велико Търново

Зорница Илиева - Велико Търново
Четвъртък 19 Април 2007
С държавни и военни почести днес във Велико Търново беше погребан цар Калоян. 800 години след гибелта му мощите на българският владетел бяха положени в двора на историческата църква “Свети 40 мъченици”. За церемонията в старата столица пристигнаха президентът Георги Първанов, министри, учени и граждани от цялата страна.

Уникалната за новата българска история церемония започна от музея в старата столица. Шествието премина през града и тържествено влезе в църквата “Свети 40 мъченици”.

Мощите на цар Калоян бяха миропомазани и отново положени в северната галерия на храма. След гибелта му пред стените на Солун преди 8 века те били пренесин там от неговите войници.

Калоян е най-младият от династията Асеневци, когато застава начело на Второто българско царство. С успешни бойни действия успява да обедини българските земи, и да излезе на брега на Черно море. Умел дипломат, сключва уния с Римокатолическата църква и е провъзгласен за крал.

Връх на качествата му като военоначалник е победата над кръстоносците при Одрин през 1205 година, когато водачът им император Балдуин е отведен като пленник в Търновград. В развитието на българската средновековна държава десетте години на цар Калоян са равни на цяла епоха, заяви в словото си президентът Първанов.
“Неговите усилия да бъдат обединени българите да бъдат обединени българските земи под скиптъра на нашия държавен глава се увенчават с един забележителен успех”, изтъкна президентът на Република България Георги Първанов.

Анкета:
Жена: “Всеки българин трябва да посети това място и да е горд, защото всеки камък тук е история”.
Момиче: “Ние сме велик народ, велика нация и сега като влязохме в съюза тепърва ще ни опознаят”.
Момче: “Аз лично се чувствам наистина българин”.

Няма да е далече времето, когато Велико Търново ще събере в един пантеон мощите на българските владетели. Погребението на цар Калоян ни връща към историческите послания в църквата “Свети 40 мъченици. Едно от тях гласи: “човек дори и добре да живее умира и друг се ражда и нека роденият по късно като види тия писмена се сети за този, който ги е направил”.
Предишна Следваща
 
Партньори
Министерство на културата
Нови Интернет Технологии
Национален Исторически Музей
Областен Управител Велико Търново
Община Велико Търново
Велико Търновски Университет
АИМ при БАН
Реклама
Реклама 6
Реклама 5

 
НИТ Нови Интрернет Технологии. © 2003 - 2012